Stowarzyszenie Towarzystwo Dobrego Smaku zaprasza wszystkich tarnowian na Wigilię. – Będzie świątecznie, będzie smacznie, będzie pachnąco, wesoło i kolorowo – mówi Paweł Piszczek, prezes Towarzystwa. – Zaśpiewamy też „Tarnowską Kolędę”, specjalnie na tę okoliczność napisaną.
Pierwsza Wigilia Towarzystwa Dobrego Smaku odbędzie się na tarnowskim Rynku pod Hybrydą, 22 grudnia w piątek w godzinach 18.00-20.00. Tarnowianie będą mogli, oczywiście bezpłatnie, posmakować lokalnych smakołyków, wspólnie pokolędować.
Na gorąco będzie gar parującego bigosu z prołziokami. Te pyszne, sodowe placuszki upieką osobiście członkinie Towarzystwa, pełniące tego dnia funkcję Świątecznych Gwiazdek. Pani Basia, czyli Bochny Bachny z Dąbrówki Szczepanowskiej, upiecze Prawdopodobnie Największą Chałkę Świata, a jeśli nawet nie największą, to bez dwóch zdań najsmaczniejszą!
Przy takiej okazji nie może zabraknąć Prawdziwego Grzańca. Prawdziwego, bowiem zrobionego na wybornym winie z Winnicy Kowalówka z Kowalowej przez winiarza Szczepana Marcinka. Swój „grzaniec” będą miały także dzieciaki. Zrobi go Darek Zwoliński z Soki Prosto z Sadu z Janowic. Bazą, naturalny, bez jakichkolwiek dodatków, tłoczony sok z jabłek.
– Skomponowaliśmy poczęstunek opierając się na naszych lokalnych produktach. Po pierwsze dlatego, że są niepowtarzalnie smaczne, zrobione z szacunkiem i poszanowaniem tradycji. Po drugie, chcemy pokazywać kulinarne bogactwo Tarnowa i regionu – mówi Paweł Piszczek.
Oprócz kulinarnych atrakcji swoją prapremierę podczas Wigilii będzie miała miejsce „Tarnowska Kolęda”. Zaśpiewa ją niezwykle utalentowana wokalistka Julia Honkisz.
– Raz jeszcze serdecznie zapraszam wszystkich tarnowian na rynek! Znajdźcie Państwo w przedświątecznym biegu chwilę czasu dla siebie, dla rodzin, przyjaciół. Spędźmy ten czas wspólnie, smacznie i muzycznie, bez pośpiechu i z uśmiechem – zaprasza Piszczek.