Od soboty, 15 maja, właściciele restauracji i lokali gastronomicznych mogą przyjmować klientów w swoich ogródkach. W Tarnowie pierwsze trzy ogródki gastronomiczne zostały otwarte punktualnie o północy. Przypominamy, że klienci muszą jednak zajmować co drugi stolik i odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika.
Mimo później pory pod parasolami zasiadło sporo ludzi, a pierwsze zamówienie zrealizowano kilkadziesiąt sekund po północy.
W sobotę, w ciągu dnia, otworzą się dla gości kolejne ogródki, a tarnowski rynek – jak przed pandemią – pełny będzie parasoli.
Sprawdzimy dziś, czy zgodnie z zaleceniem konserwatora zabytków „parasole” odsuną się „nieco” (nie wiadomo do dziś ile wynosi „nieco”) od Ratusza, by nie zasłaniać widoków dla ew. turystów.
Wiemy już natomiast, że za ogródki gastronomiczne właściciele zapłacą w tym roku połowę obowiązującej stawki (było 15 zł miesięcznie za metr kwadratowy – obecna stawka to 7,5 zł). To forma pomocy miasta dla części branży gastronomicznej, która dotkliwie została dotknięta przez obostrzenia związane z pandemią.
[justified_image_grid ng_gallery=9]