Chłodnik z moreli z agrestem i malinami z małdrzykami drożdżowymi, kurki z cukinią w śmietanie z grzankami, kugiel galicyjski z żeberkami czy kapusta duszona z jabłkami, koprem i skwarkami – to przysmaki, które dla gości Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tuchowie przygotował Andrzej Polan.
Ale nie tylko znany kucharz zachwycał bogactwem regionalnych potraw. Podczas festiwalu zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich, których dania można było skosztować. Nie zabrakło ciast, pierogów, tradycyjnego chleba ze smalcem czy miodu. Bogato zastawione stoły zachęcały do degustacji.
W wydarzeniu wzięli także udział lokalni producenci i rękodzielnicy. Festiwalowi towarzyszył quiz wiedzy o Małopolsce, konkurs na najsmaczniejszy produkt, a także występy zespołów regionalnych. Całość zwieńczyły koncerty zespołów Hyde Park Cover Band i Totentanz.
fot. Adam Kiwior, Piotr Rogóz